Archive | January 2015

AKU TERSEMBUNYI DALAM PUISI INI….

SUDAH BIASA
Oleh Nurahmadaniah

Aku sendirian
Fasih akan arti kesepian
Hambar bukan lagi nuansa pengalaman
Tapi menjadi kebiasaan yang menyedihkan

Kadang aku bosan merancang masa depan
Apa lagi memikirkan percintaan
Tapi dunia harus melihatku
Karena aku bukan serpihan balok kayu
Dan esok selalu menawarkan cerita baru
Yang tak bisa aku biarkan berlalu

Maka setiap malam ketika kupejamkan mata
Aku mengayunkan fikiranku bahwa esok kan ceria
Tak ada sepi atau pun hambar
Hanya ada suka, bahagia dan cinta….

image

Kredit : http://www.lokerpuisi.web.id

Advertisements

AKU HANYALAH AKU……..

Kadang-kadang….
Kita bicara tentang rindu…
Tentang cinta yang kita tak tahu…
Saat terlerai mimpi…
Adakala kita hilang sedar…
Bahwa ada saatnya kita menipu…
Tentang hati…
Tentang ilusi….
Tentang hajat yang tak kesampaian………

Di saat deru angin bertukar debu dingin…
Saat itulah kita tahu…
Yang hakikatnya kita hilang sesuatu…
Sesuatu yang ada kalanya tak perlu…
Namun dalam diam ia memburu…
Apakah kerana masih ada rindu…
Yang terjebak dalam resah bisu…
Sekeping hati yang lama membeku…
Seutas rasa yang tak lagi berlagu……….

Entahlah…
Mungkin kita tak akan tahu…
Meskipun jauh di sudut itu…
Ada rasa yang memburu…
Membisik kata rindu…
Pada sesuatu yang mustahil berlaku……

Apakah kau merasakan rasa ku…….?
Jika benar…
Padamkanlah percik sinar di jiwa ku…
Agar tidak lagi aku tersendu…
Dengan hakikat yang kita sama-sama tahu…
Aku bukanlah apa yang kau mahu…
Aku tak akan jadi apa yang kau perlu…
Hanya kerana aku…
Cumalah seorang aku…
Si pengemis rindu di sudut hujung resah tak berpintu…
Bebaskanlah aku…
Dari cengkaman rindu bayang mu…
Kerna aku hanyalah aku…
Dan tak mungkin menjadi seseorang di dalam hidup mu…….

Aku hanyalah seorang aku…
Bukan yang kau perlu…
Justeru…
Mengapa masih ada rindu…
Maafkan aku………..

achik_malini’74
22012015 : 0012
*Di sofa biru dalam ruang tamu……….

image

SINDROM PATAH HATI….

Patah hati bawa bencana
Oleh Zaitie Satibi
zaisa@hmetro.com.my

Patah hati bukan sekadar metafora bagi menggambarkan kesedihan
dan keperitan emosi yang dialami seseorang disebabkan kehilangan orang yang tersayang, sebaliknya ungkapan itu adalah sindrom masalah jantung sementara menyerupai serangan jantung yang boleh mengancam nyawa.

Sindrom patah hati adalah gangguan sementara dialami otot jantung disebabkan tindak balas organ penting berkenaan terhadap sejumlah hormon adrenalin yang dirembeskan ketika seseorang mengalami tekanan emosi atau fizikal yang teruk.

Akibatnya, otot jantung tidak dapat menjalankan fungsinya iaitu mengepam secara normal dan keadaan ini dikenali sebagai kardiomiopati. Kegagalan otot jantung mengepam dengan baik membawa kepada penyempitan arteri yang membekalkan darah kepada jantung.

Apabila arteri menjadi sempit, darah tidak dapat dialirkan ke jantung dengan sempurna, menyebabkan ventrikel kiri jantung menggelembung seperti belon dan penghidapnya akan mengalami gejala menyerupai serangan jantung seperti sakit dada dan sesak nafas.

Pakar Perunding Kardiologi Pusat Perubatan Sunway (SunMed), Dr Lim Bee Chian berkata, sindrom patah hati bukan saja disebabkan seseorang mengalami trauma teruk seperti kehilangan orang tersayang, kerugian harta benda atau dibuang kerja.

Malah, sindrom ini turut dicetuskan apabila seseorang terlalu gembira misalnya apabila dikejutkan dengan majlis hari jadi atau memenangi hadiah. Seseorang yang menjadi gugup dan mengalami tekanan kerana diminta berucap di khalayak ramai juga boleh menghadapi sindrom sama.

Selain itu, ubatan yang diambil untuk merawat penyakit seperti serangan asma, alahan yang teruk, masalah saraf akibat diabetes, kemurungan dan kelenjar tiroid bermasalah juga mendatangkan kesan sampingan yang melemahkan otot jantung.

“Sindrom ini walaupun menyerupai serangan jantung, ia sebenarnya bukan penyakit jantung. Serangan jantung biasanya disebabkan arteri jantung tersumbat akibat darah beku yang terbentuk akibat pemendapan lemak dalam pembuluh darah (arterosklerosis).

“Namun dalam situasi patah hati, arteri jantung tidak tersumbat tetapi ia mengecil, menyebabkan aliran darah berkurangan, seterusnya otot jantung mengalami gangguan.

“Dalam kes tertentu, patah hati boleh mengancam nyawa kerana sindrom ini turut mencetuskan gangguan ritma jantung dan kegagalan jantung berfungsi,” katanya.

Dr Lim berkata, sindrom patah hati kali pertama dikesan pada 1990 di Jepun dan dikenali sebagai kardiomiopati Takotsubo. Dalam bahasa Jepun, takotsubo adalah pasu perangkap sotong dan sindrom ini dinamakan sempena pasu berkenaan kerana ventrikel kiri jantung yang menggelembung menyerupai pasu itu yang berbentuk bujur.

“Sindrom patah hati boleh berlaku pada sesiapa saja yang mengalami tekanan perasaan hebat tanpa mengira umur dan jantina. Namun, sindrom ini biasa dialami wanita berusia 50 tahun ke atas disebabkan pada usia ini paras hormon estrogen yang melindungi jantung daripada kesan sampingan hormon tekanan mula berkurangan.

“Mereka yang mengalami sindrom patah hati akan sembuh dengan cepat selepas tekanan emosi dan fizikal yang dialami mula berkurangan dan biasanya masa yang diambil untuk pulih semangat antara seminggu hingga lapan minggu. Bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, sindrom patah hati boleh menyebabkan maut.

“Komplikasi lain disebabkan sindrom patah hati seperti edema pulmonari iaitu cecair berkumpul dalam paru-paru akibat ventrikel kiri jantung gagal berfungsi. Darah yang tidak dialirkan dengan baik menyebabkan cecair terkeluar dari salur darah dan masuk ke tisu badan.

“Tekanan darah rendah (hipotensi) juga berlaku, selain gangguan pada degupan jantung. Walaupun sindrom patah hati adalah masalah jantung sementara, ia boleh berulang jika mengalami tekanan emosi lagi,” katanya.

Dr Lim berkata, ujian dan diagnosis terhadap pesakit dengan sindrom patah hati sama dengan yang dijalankan terhadap penghidap sakit jantung, terutama pemeriksaan dada mengguna sinar X atau ekokardiogram (echo) bagi melihat sama ada jantung kiri mengembang atau kelainan pada paru-paru.

“Pemeriksaan elektrokardiogram (ECG) juga dijalankan bagi mengesan kelainan pada degupan jantung yang menjadi komplikasi kepada sindrom patah hati.

“Doktor juga akan menyoal selidik sejarah pesakit sama ada mengalami peristiwa menyedih­kan kerana dianggarkan satu hingga dua peratus pesakit yang menjalani pemeriksaan berkenaan selepas disyaki sakit jantung sebenarnya mengalami sindrom patah hati,” katanya.

Penghidap sindrom patah hati biasanya juga diberi rawatan bagi mengurangkan keperitan akibat gejala atau komplikasi yang timbul berikutan masalah jantung ini berlaku sementara disebabkan tekanan emosi yang boleh dipulihkan dengan bersikap positif.

Kredit : http://www.hmetro.com.my/

WHAT YOUR ZODIAC SIGN SAYS ABOUT YOUR SEX LIFE….

Are you sure you’re having the best sex you could be? Maybe you know you’re a natural-born leader, but haven’t figured out how to use that skill in bed.

Maybe you’re super aggressive and need to take it out (on someone else’s body). Well, you’ve come to the right place.

Who doesn’t enjoy reading about sex? Who doesn’t like to learn about themselves? We’ve combined the two in our newest, “What your astrological sign says about your sex life.” Enjoy, we know you will.

Capricorn (December 22 to January 19)

Capricorns are the missionary position of the zodiac. Loyal, consistent, secure, Capricorns might not be creative, but they definitely get the job done.

They’re super reliable people, which means (good news!) they’ll also carry a condom. Bedding a Capricorn is kind of like wooing a Salem virgin in the 1600s – prudent and reserved at first, but casting spells in bed later on.

Song to get it on: “Let’s Get It On” by Marvin Gaye.

Aquarius (January 20 to February 18)

The inventive and exploratory Aquarius is like one of those kinky sex positions you find in a deck of Kama Sutra cards. Their sex fetishes are a little unconventional and daring, but if you aren’t down, use the safety word.

Due to their agreeable natures, they’ll be happy to switch it up. Aquarius aren’t judgers; they had their brief “experimental phase” in college and that one night with two Justin Bieber backup dancers. They’re just as easy to be around as they are to f*ck.

Song to get it on: “Promiscuous” by Nelly Furtado ft. Timbaland.

Pisces (February 19 to March 20)

Pisces are emotional and nurturing people. They don’t f*ck; they make love. Pisces are like the spooning sex position – they get attached very easily, are super intimate and sometimes in your face. They’ll even mouth-breathe into your hair during a more vigorous romp. Sexy.

Pisces also care deeply about their partners’ needs, which means you’ll always come first. They tend to escape reality from time to time, making their sexual escapades out of this world. Nail one down and a Pisces will be sure to nail you too.

Song to get it on: “Best I Ever Had” by Drake

Aries (March 20 to April 19)

True to their sign, an adventurous and impulsive Aries will totally ram you (preferably from behind). Their “take charge” mentality makes them the doggy style position of the zodiac.

Aries are a little forceful, like to take the lead and have an enthusiastic disposition, which means they were just as turned on by the “50 Shades” dominatrix as you were. If you’re looking for unapologetic and energetic sex, then find yourself an Aries.

Song to get it on: “Crazy in Love” 50 Shades of Grey Remix by Beyoncé

Taurus (April 20 to May 20)

Taurus are lazy and persistent, so they’ll prefer being on bottom, but will throw in some good thrusts. A Taurus man is like the bottom layer of reverse cowgirl — self-indulgent, he’ll let you take the reins, but he will dictate the ride.

A Taurus woman is the ankles-up position — she likes feeling secure and stable and wants you to set the pace. A Taurus is practical and reliable, so (Good news!) there will always be condoms. Don’t expect any one-night-stands, as a Taurus can be a bit possessive. Like their bullish symbol, Taurus don’t like being pushed too hard, so be careful to keep it gentle.

Song to get it on: “Thinkin Bout You” by Frank Ocean.

Gemini (May 21 to June 20)

Gemini are energetic and imaginative, making them great partners for oral sex. Their flip-flopping personalities mean that you won’t get the same thing twice. Gemini are curious and spontaneous — they’ve gone to strip clubs on a whim and then tried those moves out in the bedroom.

They can be superficial and into gossip, so don’t be surprised if everyone knows the size of your dick afterwards. Boredom is a Gemini’s biggest fear; expect a wild ride if you climb aboard.

Song to get it on: “S&M” by Rihanna

Cancer (June 21 to July 22)

Cancers are affectionate and sensitive and like to make their partners feel good. Because of their intimate and protective natures, they are the “Om” sex position of the zodiac, in which you two are wrapped around each other, rocking back and forth as one, and lovingly gazing into each other’s eyes.

They’re all about feelings, so speak up if you’re not exactly feeling it. Cancers just want to get close to you — both physically and emotionally — so if you’re coming over, expect to stay and cuddle all night. Be prepared to share the bed because there will be no rolling over to opposite sides.

Song to get it on: “Adorn” by Miguel.

Leo (July 23 to August 22)

Leos love to be the center of attention, so any sex position where they are the star (of the threesome, the receiving end, on a table) is one in which they will shine. They love drama and being over-the-top, which means you’ll have loud, pornstar-worthy intercourse.

Your neighbors will certainly hear your Leo partner roar. As a fire sign, Leos have passionate and intense love affairs. They always crave the spotlight, so don’t be afraid to whip out the camera for a little fun. Vain and domineering, a Leo will gladly do it in front of the mirror.

Song to get it on: “Look at Me Now” by Chris Brown.

Virgo (August 24 to September 22)

Practical, precise and meticulous, Virgos are any sex position that allows direct access to clitoral stimulation. Virgos tend to be perfectionists and slightly over-critical, so if you’re not hitting their spots, they’ll move on to the next lot.

They are methodical and logical, which means there won’t be any mile-high club memberships or getting down in dirty places. Sand and a Virgo’s crevice just don’t mix. Stick to the bed and they’ll be sure to stick it in you.

Song to get it on: “Crave You” by Flight Facilities.

Libra (September 23 to October 22)

Libra are the women on top. They are diplomatic, peaceful and hospitable. Where their strengths lie, however, so do their weaknesses.

As they are vain and superficial, sometimes they only like to be on top to make sure that you’re looking at them and only them. They want you to have a good time, but you better be appreciating them for it. Compliments and flattery are always appreciated.

Song to get it on: “Me and U” by Cassie.

Scorpio (October 23 to November 21)

Observant Scorpios can spot a fake from a mile away, so don’t even think about pretending to orgasm. Fiercely independent and able to accomplish anything they put their minds to, Scorpios are the sex toys of the zodiac.

Like the toys in your goody drawer, Scorpios know how to satisfy themselves, are resourceful, dynamic and can easily manipulate their partners. They like to be in control and are a little harsh, so expect them to dominate you, no lube included.

Song to get it on: “Power Trip” by J. Cole.

Sagittarius (November 22 to December 21)

Sagittarius are the masturbators of the group. Their strength and their weakness lie in their independence, thus, they have no problem admitting when they can (and will) do something better than you.

They are philosophers and adventurers and freedom lies at the very top of their list of things most coveted. They will have multiple sexual partners or spend weeks by themselves before committing to the wrong person.

Song to get it on: “Grindin’” by Pharrell.

Credits to : http://elitedaily.com/dating/zodiac-astrology-positions-life/905567/

MENGAPA ADA RINDU……

Bulan….
Mengapa ada rindu…
Saat aku ingin menjauh…
Saat aku tak lagi diperlu……

image

Mentari….
Hangat mu mengusai resah…
Saat aku berkeluh kesah…
Akan rindu yang belum punah……

image

Angin….
Tiupkanlah semilir bergilir asa…
Biar rindu ini kian reda…
Agar dapat ku bernafas lega……

image

Rindu yang tak perlu…
Bukan sengaja ku sungkit dari lena…
Bukan sengaja ku biar bermaharaja lela…
Namun ia hadir tanpa dipelawa…
Saat getirnya melepaskan gulana…
Tatkala sepi malam mengikat jiwa…
Tatkala sejuk angin menahan lena…
Dan bila mentari menjeruk rasa…
Saat itulah seraut wajah terbit menggoda…….

image

Namun….
Dia telah jauh menghindar…
Dia telah kian memudar…
Dia bukan lagi bayangan pendekar…
Justeru….
Mengapa perlu lagi rindu…….???

achik_malini
17012015 : 0145

HARI INI 7 JANUARI 2015….

SYUKUR ALHAMDULILLAH….

Hari ini.. jika dihitung dengan kiraan Matematik.. genaplah usia saya 41 tahun….

image

Hahaha, macam biasa, saya rasa dah tua.. orang putih kata : Life begins at 40… Yeah, i agreed to that… Sebaik melangkah usia 40 pada tahun lalu, saya mula melihat lebih jauh sedikit tentang hakikat usia 40an… Berapa banyak yang telah saya tinggalkan dan berapa banyak pula yang akan saya hadapi….

Demi ALLAHswt.. jujur diakui, saya berasa sangat takut tentang segalanya.. dan seperti diduga, fenomena Anxiety Dis-order sekali lagi mengganggu saya… ALLAHUROBBI.. saya rasa sangat sendirian.. i feel lost.. i feel lonely.. i feel down.. and most of the time, i’m afraid i’ll be gone…..

Ya ALLAHswt.. janganlah ENGKAU ambil hamba di saat semua dan segalanya meletakkan hamba di tempat yang teratas… Hamba bukan seorang yang penting, jauh sekali seorang yang sangat bermanfaat.. tetapi hamba yakin, ENGKAU mengetahui segala hakiki yang tersembunyi.. segala kehendak dan tujuan yang murni… Maka, berikanlah hamba sedikit masa lagi untuk menyelesaikan segalanya di dunia ini…..

Percaya atau tidak… itulah doa saya akhir-akhir ini… siang dan malam… mungkin tidak ramai yang memahami derita penghidap Anxiety Dis-order.. dan mungkin juga ramai yang menganggap kami gila… Namun, itulah ujian dan dugaan yang ALLAHswt berikan kepada kami – insan teristimewa… Dalam berperang hampir setaraf fisabillah dengan derita ini, kami tetap jua terpaksa meneruskan hidup… Ingin pulih bukan mudah dan setelah pulih, risiko untuk mengalaminya semula adalah sangat tinggi…..

Bagi diri saya.. inilah kali pertama saya mendedahkan hal ini kepada umum – yang saya rasa pasti tidak akan peduli, kerana bukan anda yang menderitai penyakit ini… Namun, orang yang pernah hidupnya penuh semangat dan sentiasa positif macam saya, bila mula menderitai penyakit ini akibat suatu tekanan yang sangat berat hingga menenggelamkan cahaya hidup.. hanya memerlukan sokongan dan kegembiraan yang hakikatnya boleh diberikan oleh sesiapa sahaja…

Bayangkanlah, suatu waktu dahulu, saya sentiasa cuba memberikan kepada yang memerlukan.. sekarang saya pula yang terpaksa mencari-cari.. hingga ke satu tahap, saya mencipta bahagia peribadi dengan hanya memberikan kebahagiaan kepada orang lain… Walaupun pada akhirnya saya selalu dipijak kembali dan diabaikan, ia tidak lagi menjadi persoalan… Because our life is no longer prolonged.. jadi, saya harus berterima kasih kepada mereka yang menambahkan beban saya untuk lebih menderitai ujian saya, samada mereka sedar atau tidak…..

OK lah.. cukup setakat ini cerita pasal hakikat sebenar… orang sambut hari ulangtahun kelahiran dengan rasa gembira, tapi macam biasa – saya dah berhenti meraikan hari ulangtahun sejak hampir 10 tahun yang lalu… Yeah, life isn’t over yet, but most of the part does forever gone…..

Macam biasa juga… 2-3 hari sebelum tiba 7 Januari, saya akan jatuh sakit.. sama macam Arwah Abah dulu – semoga ALLAHswt mencucuri rahmat ke atas roh ALLAHyarham – aamiin, aamiin ya Rabbal’alaamiin… Sejak Mak masuk wad pada 28122014, saya agak kurang rehat dan ditambah pula dengan cuaca sejuk… Bila Mak discaj pada 31122014, saya dah mula rasa tak berapa OK, mungkin kesan daripada tidur di lantai hospital untuk jangkamasa yang agak lama…

image

Bila badan rasa semakin tidak stabil.. saya minta sepupu hantarkan saya ke klinik, sebab saya dah tak boleh memandu… Mujurlah doktor kata hanya jangkitan dan bukannya serius sangat… saya bawa balik ubat dengan hati yang tenang.. syukur ALHAMDULILLAH…..

image

Sehingga ke hari ini pun, saya masih lagi tidak sihat… namun, syukur ALHAMDULILLAH kerana umur saya masih panjang… semoga ada yang akan mendoakan untuk saya agar panjang umur dan tetap sihat, untuk menjalankan tugas-tugas saya memikul tanggungjawab orang lain… i’ll never complain, but i wish you understand…….

image

Dan, saya akan selalu ingat untuk simpan ini di rumah…..

image

Syukur ALHAMDULILLAH… walaupun masih tidak berapa sihat, tapi saya akan teruskan hidup dan cuba untuk kelihatan gembira… Moga ALLAHswt akan sentiasa membantu saya.. HE is the only ONE i have besides my Mak…….

image