Archive | August 2014

MOH BELAJAR CAKAP ARAB…

Sekadar suka-suka berkongsi ilmu…… 🙂

Do You Speak (English/ Arabic)!

Hal tatakallamo alloghah al enjleziah/alarabiah?

هل تتكلم اللغة اللإنجليزية /العربية

Just A Little.

Qaleelan!

قليلا

Yes, Very Well

Na’am, Jayedan!

نعم, جيدا

What’s Your Name?

Ma esmouk? Ma esmouki?

ما إسمك؟

My Name Is ….

Esmee…

إسمي….

Nice To Meet You!

Motasharefon/ motasharefatun (f) bema’refatek

متشرف / متشرفة بمعرفتك

Where Are You From?

Men ayna anta/(anti for female)?

من أين أنت

I’m From (the U.S/ Morocco)/

Ana men (amreeka/ almaghreb)

أنا من (أمريكا/ المغرب)

I’m (American)

Ana (amreeki/ amrekiah for female)

أنا أمريكي/أمريكية

Where Do You Live?

Ayna taskun? Ayna taskuneen? for female

أين تسكن؟ أين تسكنين؟

I live in (the U.S/ France)

A’eesho fel welayat almotaheda/ faransa

أعيش في الولايات المتحدة/ فرنسا

What Do You Do For A Living?

Ma mehnatuk? (Mehnatuki for female)

ما مهنتك؟

I Work As (Teacher/ Translator)

A’mal ka(modarres/ motarjem)

أعمل كمدرس/مترجم

I’ve been Studying (Arabic) for (6) years

Adrosu (al arabia) mundu (set) sanawat

درست (العربية) منذ (ست) سنوات

How Old Are You?

Kam howa ‘omrok? (‘mrokee for female)

كم هو عمرك؟

I’m (twenty, thirty) Years Old

Omri ( ‘eshreen/ thalatheen) sanah (th as in bath)

عمري (عشرين/ ثلاثين) سنة

Wishes

Good Luck!

Bettawfeeq

بالتوفيق!

Happy Birthday!

Eid meelad sa’eed!

عيد ميلاد سعيد

Happy New Year!

Sana sa’eedah!

سنة سعيدة

Enjoy! (For meals…)

Shahia tayebah!

شهية طيبة

I’d Like To Visit Your Country

Arghabo bezeyarat baladekom.

أرغب بزيارة بلدكم

Say Hi To (John…) For me.

Sallem ‘ala (John) men ajlee

سلم على (جون) من أجلي

3 April 2011 : 1915

PETUA UNTUK PEMANDU PEREMPUAN……

PERINGATAN :
Lebih elok baca saja, jangan ikut….!~

~ Saya menulis komen ini di dinding salah seorang rakan FB…. sengaja saya ambil & jadikannya nota sendiri untuk dikongsi bersama dengan rakan-rakan FB yang lain…. yang tak dapat view dinding rakan FB saya tu…. sekadar berkongsi pengalaman & teknik serta cara….. bukan sebagai galakan untuk bertindak & bukan juga sebagai panduan kepada pemandu baru. Harap maklum….. (^^,)

… dear friends, specially female drivers… i am one of the drivers that always being fooled by male drivers that think the roads are theirs ~ they drive ikut suka hati mak bapak derang je, ambek line kanan sekali tp drive 50mph… bila kita over-take, marah pulak… kejar & ‘cilok’ depan. The most menyakitkan hati punya perangai nowadays, when they drive & texting (*sending SMS) ~ don’t they know that it’s more dangerous than answering/making calls while driving??? But, to this kind of driver, we must be brave & ready enough to take revenge…. even i TAK GALAKKAN, but sometimes we must take action… cuma kena pastikan kita cukup berani, cukup bersedia & pantas bertindak utk sebarang kemungkinan…. ooops! *Telling you the truth – i’ve been on road for more than 12 years & have drove from Mazda Capella, Mini Clubman & blablabla… but after all, now i know that when we, female drivers being brave on road, the male drivers will think twice to take advantage of us…. BELIEVE IT!

… But, after all, every time we are on the road we must always be alerted ~ sentiasa awas pergerakan kenderaan di sekitar kereta kita. Jika ada kereta dr belakang yang memotong – sentiasa jangkakan dia akan masuk secara mendadak di depan kereta kita ; jika ada kereta di depan – sentiasa jangka dia akan membuat emergency break, membelok tanpa signal atau bergerak dalam gaya siput babi atas pasir ; jika kita di laluan 2 hala sama @ hi-way – sentiasa lihat kemungkinan kereta di lorong sebelah akan mengubah lorong tanpa signal atau menghimpit masuk perlahan-lahan (*pemandu macam ini memang banyak – mereka nak ubah lorong, tapi bergerak lambat dengan harapan kita beri laluan atau nak lepaskan kita jalan dulu tapi dalam pada masa yang sama tak jaga stereng sampai kereta hanyut ke lorong sebelah) dan sebagainya…. yang PENTING – mata kena awas, sentiasa bersedia utk bertindak & jangan panik ~ i’ve learn all of this when i was driving Mini Clubman – small car is having higher risks to be a victim on road, but when we became a road-friendly but brave driver, insyaALLAH…..

15 Februari 2011 : 0431

image

AKULAH SANG MANTAN ~ BIARLAH……..

…. yang paling menyakitkan adalah apabila terasa diri bagai dipermainkan oleh yang tersayang….. sesungguhnya cinta seberang lautan adalah suatu hubungan yang sangat mencabar jiwa dan naluri…. kurangkah perhatian diberi atau berlebihankah permainan hati…..???? Hanya DIA yang mengerti…..

…. mampukah hanya meninggalkan segalanya sebagai kenangan terindah…..???? Andai serpihan cinta yang masih bersisa, tersangkut di kerongkong jiwa yang sangat menyiksa….??? Di manakah kebenaran tentang sucinya cinta dan indahnya rindu membelah dada…????

…. apakah ini permainan jiwa melara… atau sekadar rimbunan getar resah yang menusuk gelora…???? Langkah semakin lemah…. menuju perhujung tandus di tanah yang pamah…. liuk lentok lalang bagaikan memberi tanda, bahawa dia di sana masih tak keruan arah….. perlukah menanti lagi, atau korbankan segala janji…. sedangkan jiwa yang keresahan semakin mengungkit kenangan dan menjadikan memori semalam sesuatu yang indah untuk dilupakan….. damailah hati…. tenteramlah jiwa…. kerana yang merana hanyalah aku jua nanti akhirnya……

…… apakan daya…. hanya aku yang mengejar, sedangkan dia tidak sudi menanti walau setapak langkah pun jua…..

….. teruslah berlari dan menentang arus sedaya kuat yang kau mampu…. selagi sayap masih kukuh, maka terbanglah membelah angin menderu…. seandai kau gugur terluka menyembah bumi, maka carilah aku dicelah-celah duri…. insyaALLAH kau akan temui aku yang terkujur beku dimusnahkan oleh kepalsuanmu……

12 February 2011 : 0104

image

PELBAGAI SOALAN…..

apakah erti merindu….
jika di sudut hatinya ku tak tahu di mana tempatku….
haruskah memberikan yang terbaik bila berkongsi dengan yang lebih baik….
andainya melebihi batasan, mungkinkah akan diabaikan…..

menyelusuri denai harapan, mungkinkah akan terungkap sebuah perasaan yang tersirnakan…..
apakah perasaan sekiranya dilupakan…..
mungkinkah akan hancur ingatan seandainya ditinggalkan……
aku tidak mampu menjawab…..
malah tiada jawapan sebenar untuk soalan itu….

aku ingin menangis….
tetapi di mana air mataku……?
aku ingin tertawa…..
namun tiada kedengaran suara…..
sepi yang membungkam jiwa….
dapatkah kuserikan kembali warnanya….
setelah mentari jingga membakar semua…….
hingga jiwa dan cintaku menjadi abu……
dan lembayung senja pun berlalu……

27 January 2011 : 0436

image

NOTA SENDU SI CAMAR PUTIH….

hidup ini perlukan pengorbanan….
dan selalunya kita kena merelakan….
walaupun pedih meneruskan…
namun ia adalah sebaris daripada rantaian kehidupan….
esok masih ada…..
dan masih banyak yang akan kita tempuhi sebelum maut menjemput pergi….
paling utama, cari yang hakiki dan jangan lupakan kepentingan peribadi….
kerana andainya kita lupakan diri sendiri, di akhirnya nanti tiada siapa pun yang akan peduli….
walaupun kita merayu sepenuh hati…..
serahkan cinta pada yang mengerti….
dan percayalah bahawa hidup ini memang perlu dinikmati…..
insyaALLAH, tentu DIA akan memberkati…..

14 January 2011 : 0308

image